archief

onderscheiding Jos Sinnema

 André Delpech prijs voor Jos Sinnema

Jos Sinnemma Andre Delpech Preis

 

24-4, Amsterdam
Speech bij de toekenning van de André Delpech prijs aan Jos Sinnema
Sonja Holtz Arends

"Pim Reijntjes, oud Dachauer, zei destijds "Als de laatste van ons het licht uit doet, wie dan...?".
Dan zijn jullie de 2e generatie die ons gedachtengoed "DAT NOOIT WEER" over moeten brengen aan de volgende generaties.
Maar wat als die 2e generatie het ook niet meer kan doen?
Het Comité International de Dachau, CID, denkt daar net zo over en kwam in 2011 op het idee een Prix Général André Delpech toe te kennen aan diegenen die de gedachte "Nie wieder Dachau" verder dragen.
Het affiche dat inmiddels het symbool van het CID is, dat u net de in hal heeft zien hangen is ontworpen door de Franse oud-Dachau gevangene, Alain Carrier. Het werd door de kunstenaar Niek Kemps, die ook het Nationaal Dachau Monument in Het Amsterdamse Bos heeft ontworpen, als uitgangspunt genomen om deze prijs voor het CID te ontwerpen.
Het mondiale karakter blijkt uit de ronde vormen van een wereldbol, want toen Dachau op 29 april werd bevrijd waren er gevangenen van 34 nationaliteiten aanwezig.
De eerste die deze prijs kreeg uitgereikt was Frau Dr Barbara Distel. Barbara was gedurende meer dan 30 jaar als directeur verbonden aan de Gedenkstätte Dachau. Niet alleen leidde zij deze, maar ze liet zien wat in deze naoorlogse periode nodig was.
Een open oog voor verbroedering en aandacht en veel liefde voor de oud Dachau gevangenen, waar ook ter wereld. Op 19 oktober 2013 kreeg zij in Amsterdam als eerste deze onderscheiding uitgereikt.

 

De 2e die deze onderscheiding op 4 november 2014 in Berlijn kreeg was mevrouw Angela Merkel.
Zij was de eerste bondskanselier die na 69 jaar, in augustus 2013 een bezoek aan Dachau bracht. Het had veel te lang geduurd voordat een Duitse Bondskanselier dit eerste kamp van de Naziterreur bezocht.
jos 2013 dachau
Het bestuur van het CID vond dan ook dat deze prijs haar toekwam. Dit jaar zal zij op 3 mei weer aanwezig zijn in de Gedenkstätte Dachau, ter gelegenheid van de 70e Internationale Herdenking.
Maar ik zei het net al: "Als wij niets doen, wie dan"...
De jeugd heeft de toekomst, zij kunnen ons en ook uw gedachtengoed "DAT NOOIT WEER" verder uitdragen.
Zij zijn nu nog instaat oud Dachauers te interviewen, aanschouwelijker kun je het onderwijs niet maken.
Er is hier iemand in deze zaal aanwezig die dat heeft opgepakt.
In 2002 zag hij in een postzegelwinkeltje in Amsterdam een brief in de etalage hangen.
Een brief uit concentratiekamp Dachau geschreven door een Tsjech aan zijn vrouw en dochter.
Jos Sinnema kocht die brief, ging naar het archief in Dachau en kwam de familie tijdens een lange zoektocht op het spoor.
Hij kwam in contact met het Duitse scholieren project "Namen statt Nummern" en bracht dit als "Namen in plaats van Nummers" naar Nederland. Sinds de 5 jaar dat hij dit doet is het een overweldigend succes gebleken, hetgeen ook geresulteerd heeft in een prachtige tentoonstelling, "Geen nummers, maar namen" in het Verzetsmuseum , hier in Amsterdam, die woensdag door de Koning is geopend. Een tentoonstelling, die, zoals Karen Tessel, conservator van het museum, bij de opening terecht stelde, er zonder Jos nooit zou zijn gekomen.
Mag ik dan nu vragen of Jos Sinnema naar voren wil komen en tevens de voorzitter van het CID Pieter Dietz de Loos en mevrouw Barbara Distel om aan Jos de prix General André CID en de bijbehorende oorkonde te overhandigen."

 

sonja rodehoed 

 

Speech bij de toekenning van de André Delpech prijs aan Jos Sinnema

Sonja Holtz Arendse