Dachaulezing in het licht van Carel Steensma.

Carel Steensma

Uitnodiging en aanmelding 

 

Het Nederlands Dachau Comité, in samenwerking met World Forum The Hague, nodigt u uit voor de Dachaulezing op donderdag 26 maart 2020 om 14:00 uur in de Amazon-zaal van het World Forum. De lezing staat in het teken van oud-Dachau gevangene Carel Steensma.

Programma

13.00u

 • •Ontvangst met koffie/thee in de Amazon foyer

  14.00u
 • •Welkomstwoord door Michiel Middendorf, General Manager World Forum The Hague 
  •Inleiding door Wimar Jaeger (voorzitter NDC)
  • Nuit et brouillard van Jean Ferrat door Frédéric Dorfmann 
  • Biografie Carel Steensma door kleinzoon Carel Steensma Jr.
  • Proza van Ed. Hoornik Herinnering aan Dachau door Edwin de Vries, schrijver, acteur en regisseur
  • Dachaulezing door Cees de Veer, Luitenant-generaal b.d. 
  • Muzikale afsluiting door de cast van Soldaat van Oranje met ‘Als wij niets doen’ uit Soldaat van Oranje - De Musical

  16.30u
 • •Afsluiting en napraten met hapje en drankje.

  Het NDC stelt u in de gelegenheid om filmbeelden gewijd aan Carel Steensma en banners gewijd aan Nico Rost te bekijken in de foyer.

  Concentratiekamp Dachau opende zijn poorten op 22 maart 1933 voor politieke tegenstanders van het Nazi regime. Tot de bevrijding op 29 april 1945 hebben er meer dan 200.000 mensen gevangen gezeten. Ruim 40.000 van hen, onder wie ruim 600 Nederlanders, overleefden die gevangenschap niet.

  World Forum The Hague (1969) is hét congresgebouw in Den Haag. Van musicals, beurzen tot internationale conferenties, World Forum is al vijftig jaar een belangrijke speler in de wereld van evenementen. Bijzonder trots zijn wij dat de Dachaulezing in World Forum The Hague wordt georganiseerd. De eerste directeur Carel Steensma heeft in de geschiedenis van World Forum een belangrijke rol gespeeld en stond aan het begin van ons vijftigjarige verhaal.

Frédéric Dorfmann (Gap, 1956), kleinzoon van een Joods-Algerijns kruidenier en achterkleinzoon van een gerespecteerde Torageleerde uit Odessa. Woont al 40 jaar in Nederland, is leraar Frans en zingt Franse chansons. 

Carel Frank Steensma (Groningen, 1971), kleinzoon van Carel Steensma, studeerde rechten in Leiden en woont in Zwitserland. De twee Carels hadden een bijzondere band en voerden lange gesprekken over de oorlogservaringen van Carel Sr. In 1995 bezochten zij samen de herdenking van 50 jaar bevrijding in Dachau.

Edwin de Vries schreef Soldaat van Oranje - De Musical om te benadrukken hoe belangrijk en moeilijk het is om de juiste keuzes te maken in het leven. Toen maar zeker ook nu. 

Cees de Veer (Amsterdam, 1945), Luitenant-generaal b.d., functies die hij bij Defensie bekleedde waren resp. Plv Directeur-generaal Personeel, Directeur Personeel van de KLu en Inspecteur Generaal der Krijgsmacht tevens Inspecteur der Veteranen. Hij was tevens vice voorzitter van het vfonds en vice voorzitter van het ABP.


Bereikbaarheid  World Forum The Hague, Churchillplein 10, 2517 JW Den Haag, is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Op loopafstand bevinden zich diverse bus- en tramhaltes. 
World Forum beschikt tevens over een ruime, eigen parkeergarage. De garage bevindt zicht aangrenzend aan World Forum, zodat u direct op uw plaats van bestemming bent. Via Ingang A bereikt u de juiste garage. Iedere bezoeker ontvangt een uitrijkaart

 

Aanmelden kan via onderstaand formulier.

Aanmelding Dachaulezing 2020.

Aanhef:*
Voorletters: *
Voornaam:
Tussenvoegsel:
Achternaam:*
Aantal personen:*
Organisatie:
Straat en huisnummer:*
Postcode:*
Woonplaats:*
E-mail:*
Telefoon:
-
Opmerking:
Recaptcha Word Verification:

U ontvangt een bevestiging. 

De Dachaulezing is een initiatief van het Nederlands Dachau Comité en staat jaarlijks in het teken van oud-gevangenen uit Concentratiekamp Dachau. 

 MogelijkGemaaktDoor

 

 

 

 

 

74ste Dachau Herdenking 13 April 2019

Ieder jaar vindt er een herdenking plaats vanwege de bevrijding van concentratiekamp Dachau door Amerikaanse eenheden in 1945.
Dit keer was het de 74ste herdenking die plaatsvond op 13 April 2019 in het Amsterdamse Bos.

 

Een persoonlijk verslag door Marion Mastenbroek.

Zolang..

3531mai1Dachau2017

Zo lang je kleinkinderen zich jouw verhaal herinneren,

is er hoop dat ze je verleden niet hoeven te herhalen.

 

 

 

 

 

IMG 5999 1024x683 

 

 

 

 

 

bekijk hier foto's van onze reis naar Dachau april 2018.

 

Jongeren uit Weesp bezoeken Dachau

CasparusCollegeWeespC2017

 

Op dinsdag 14 maart 2017 om 16.00 uur leggen 23 jongeren uit Weesp bloemen bij het Monument in het voormalig concentratiekamp Dachau. De groep bestaat uit leerlingen van de afdeling Zorg&Welzijn van het Casparus College uit Weesp.

 

Leo Schenk 7564

 

“Het feit van overleven verplicht”

 

 

Deze tekst, die tot in 2001 als motto boven de nu verdwenen glaswand met namen in het nationaal museum kamp Vught te lezen was, komt niet van een overlevende uit dit doorgangskamp van de vernietiging. Het is een zin uit een van de laatste brieven van de journalist Koos Koster, die in 1982 samen met drie collega’s van zijn Nederlandse IKON-televisieploeg in El Salvador werd vermoord. Als eindredacteur van de actualiteitenrubriek Kenmerk was ik hun opdrachtgever, en daarmee ook verantwoordelijk voor hun aanwezigheid in dat treurige land.

 

Lejo Schenk, journalist

 

Geschiedenis ontdekken op locatie

IMG 5192kampamersfoortndc


Studiereis van het Max Mannheimer Studienzentrum in Nederland


Van 29 september tot 2 oktober 2017 zijn de medewerkers van het Max Mannheimer Studienzentrum (MMSZ) naar Nederland gekomen voor een studiereis over de Nederlandse herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog....

 

 

Heruitgave ‘De Bus uit Dachau’

Bus uit Dachau scan foto

 

Dertig jaar geleden verscheen bij Uitgeverij Balans ‘De Bus uit Dachau’, waarin Jos Schneider en Gijs van de Westelaken, destijds redacteuren van het opinieweekblad Haagse Post, de terugreis naar Nederland reconstrueerden van achttien Nederlandse gevangenen. Een van die gevangenen was de jonge W.L. ‘Boebie’ Brugsma, die later hoofdredacteur van HP zou worden – door hem waren ze op het idee voor het boek gekomen. De reis in een geconfisqueerde bus, dwars door het vernietigde Duitsland, diende als kapstok voor het portretteren van de levens van de reizigers, die een bijzondere dwarsdoorsnede bleken te vormen van Nederland in verzet.

 

Boek over Jaap van Mesdag

20171023 110149

 

Op 21 oktober vond in Lelystad de boekpresentatie plaats van ‘Doen’, over oud-Dachauer Jaap van Mesdag. Na de oorlog ontwikkelde Jaap zich tot een gepassioneerd sportvlieger en een markant figuur in de wereld van de historische luchtvaart. Hij overleed in oktober 2015 op 93-jarige leeftijd.