Skippy de Vaal1 

Onze opgewekte ras-Amsterdammer, die tijdens herdenkingen en herdenkingsreizen altijd genoot van de aanwezigheid en aandacht van lotgenoten en dierbaren, heeft ons verlaten. Wat zullen wij zijn soms ondeugende blik en aanwezigheid missen.

 

24 Uur Dachau

Over de bevrijding van Dachau en de herinnering.

Met bijdragen van Barbara Distel, Abba Naor en anderen.

Programma ZDFInfo Doku,  uitzending 15.04.2020

59 min.

 

NDC en Vrienden 29 apr 2020 no2

 

 

 

Ieder jaar wordt de herdenking bij het Nationaal Dachau Monument door zo’n 200 mensen bezocht. De helft daarvan zijn vaste bezoekers: familieleden en aanverwanten van Oud-Dachauers en afgevaardigden van andere organisaties, ambassades en overheidsinstellingen. De andere helft bestaat uit incidentele bezoekers, vooral jongere generaties: scholieren en/of studenten die een onderzoek hebben gedaan, familieleden en kennissen van ….

herdenking Dachau Monument 18april 021

 

Ieder jaar hebben kinderen van de Merkelbachschool een belangrijke rol bij de herdenking. Helaas kon deze dit jaar niet plaatsvinden. Om dit bijzondere jaar (75 jaar na de bevrijding) niet ongemerkt voorbij te laten gaan, heeft de Merkelbach school dit bijzondere document gemaakt. 

Op 18 april om 12.00 uur waren 3 vertegenwoordigers aanwezig, die gedeeltes hebben voorgelezen uit het boek ‘Goethe in Dachau’ van Nico Rost.  Na 2 minuten stilte, hebben zij 30 gele en rode tulpen in de haag gestoken ter nagedachtenis aan allen, die in dit kamp hebben moeten verblijven.

 

 

 

 

 

Dachaulezing in het licht van Carel Steensma.

Carel Steensma

Uitnodiging en aanmelding 

 

Het Nederlands Dachau Comité, in samenwerking met World Forum The Hague, nodigt u uit voor de Dachaulezing op donderdag 25 maart 2021 om 14:00 uur in de Amazon-zaal van het World Forum. De lezing staat in het teken van oud-Dachau gevangene Carel Steensma.

de oorlog van wiardie beckman

 

 

 

 

 

Uitnodiging voor de presentatie van Op verzoek van Hare Majesteit.

De oorlog van Wiardi Beckman geschreven door Frans en Tamara Becker

zondag 15 maart vanaf 16.00 tot 18.00 uur,

rode rozen Dachaukl

 

 

 

 

 

Excursie Marne College Bolsward

Van 7-10 oktober jl. hebben 25 leerlingen van het Marne College uit Bolsward een bezoek gebracht aan het concentratiekamp Dachau en de stad München.

Zolang..

3531mai1Dachau2017

Zo lang je kleinkinderen zich jouw verhaal herinneren,

is er hoop dat ze je verleden niet hoeven te herhalen.

 

 

 

 

 

Leo Schenk 7564

 

“Het feit van overleven verplicht”

 

 

Deze tekst, die tot in 2001 als motto boven de nu verdwenen glaswand met namen in het nationaal museum kamp Vught te lezen was, komt niet van een overlevende uit dit doorgangskamp van de vernietiging. Het is een zin uit een van de laatste brieven van de journalist Koos Koster, die in 1982 samen met drie collega’s van zijn Nederlandse IKON-televisieploeg in El Salvador werd vermoord. Als eindredacteur van de actualiteitenrubriek Kenmerk was ik hun opdrachtgever, en daarmee ook verantwoordelijk voor hun aanwezigheid in dat treurige land.

 

Lejo Schenk, journalist

Heruitgave ‘De Bus uit Dachau’

Bus uit Dachau scan foto

 

Dertig jaar geleden verscheen bij Uitgeverij Balans ‘De Bus uit Dachau’, waarin Jos Schneider en Gijs van de Westelaken, destijds redacteuren van het opinieweekblad Haagse Post, de terugreis naar Nederland reconstrueerden van achttien Nederlandse gevangenen. Een van die gevangenen was de jonge W.L. ‘Boebie’ Brugsma, die later hoofdredacteur van HP zou worden – door hem waren ze op het idee voor het boek gekomen. De reis in een geconfisqueerde bus, dwars door het vernietigde Duitsland, diende als kapstok voor het portretteren van de levens van de reizigers, die een bijzondere dwarsdoorsnede bleken te vormen van Nederland in verzet.

 

Boek over Jaap van Mesdag

20171023 110149

 

Op 21 oktober vond in Lelystad de boekpresentatie plaats van ‘Doen’, over oud-Dachauer Jaap van Mesdag. Na de oorlog ontwikkelde Jaap zich tot een gepassioneerd sportvlieger en een markant figuur in de wereld van de historische luchtvaart. Hij overleed in oktober 2015 op 93-jarige leeftijd.