Dachaulezing in het licht van Nico Rost

kopuitnodigingNico Rost

Uitnodiging en aanmelding 

 

4 april 2019, 14:00 uur

Literatuurmuseum

‘s-Gravenhage

 

Het Nederlands Dachau Comité nodigt u, in samenwerking met het Literatuurmuseum, uit voor de Dachaulezing op donderdag 4 april 2019 om 14:00 uur in de aula van het Literatuurmuseum. De lezing staat in het teken van oud- Dachau gevangene Nico Rost.

 

 

 

Het Literatuurmuseum is het literaire geheugen van Nederland. In het archief van het museum zijn bijna alle Nederlandse schrijvers en illustratoren vertegenwoordigd, met o.a. manuscripten, brieven, kinderboekillustraties, geschilderde en getekende portretten en foto’s.


Iris Crena de Iongh-Homans is de oudste kleindochter van Nico Rost. Iris studeerde aan de Sociale Academie in Groningen en werkte voor de kinderbescherming in Rotterdam en Amsterdam. Later werkte zij als eindredacteur bedrijfsbladen bij een grote instelling voor geestelijke gezondheidszorg in Zuid-Limburg.


Edwin de Vries schreef Soldaat van Oranje - De Musical om te benadrukken hoe belangrijk en moeilijk het is om de juiste keuzes te maken in het leven. Toen maar zeker ook nu.

Lejo Schenk (Aalten, 1949) studeerde journalistiek in Utrecht. Hij werkte als radio- en televisieprogrammamaker bij IKON en was eindredacteur van de actualiteitenrubriek Kenmerk toen in 1982 een televisieploeg in El Salvador werd vermoord. Hij verliet in 2000 als algemeen directeur van IKON de omroep en werd directeur van het Tropenmuseum in Amsterdam. Na zijn pensionering bekleedt hij verschillende functies in de museale wereld en is onder andere voorzitter
van de Raad van Advies van het Nationaal Onderduikmuseum.

 

Aanmelden kan tot 15 maart 2019 via onderstaand formulier.

Aanmelding Dachaulezing 4 april 2019.

Aanhef:*
Voorletters: *
Voornaam:
Tussenvoegsel:
Achternaam:*
Aantal personen:*
Organisatie:
Straat en huisnummer:*
Postcode:*
Woonplaats:*
E-mail:*
Telefoon:
-
Opmerking:


Bereikbaarheid Het Literatuurmuseum is gelegen naast station Den Haag Centraal en is met het openbaar vervoer goed bereikbaar. Komt u met de auto? Direct naast het museum bevindt zich parkeergarage Centraal Station / NEW Babylon.

 

Programma

13.00u • Ontvangst met koffie/thee in de aula, opening
tentoonstelling


14.00u • Welkomstwoord door Aad Meinderts, directeur van het
Literatuurmuseum
• Inleiding door Wimar Jaeger (voorzitter NDC)
• Biografie Nico Rost door Iris Crena de Iongh-Homans
• Proza van Ed. Hoornik Herinnering aan Dachau door
Edwin de Vries, schrijver, acteur en regisseur
• Dachaulezing door Lejo Schenk, journalist
• Muzikale afsluiting door de cast van Soldaat van Oranje
met ‘Als wij niets doen’ uit Soldaat van Oranje - De Musical


16.30u • Afsluiting en napraten met hapje en drankje.


Het Literatuurmuseum stelt u in de gelegenheid om het museum
te bezoeken en de kleine expositie gewijd aan Nico Rost te bekijken.


 

 


 


 De Dachaulezing is een initiatief van het Nederlands Dachau Comité en staat jaarlijks in het teken van oud-gevangenen uit Concentratiekamp Dachau.

 

De Dachaulezing is mogelijk gemaakt door:

 sponsorlogo

 

 

 

IMG 5999 1024x683 

 

 

 

 

 

bekijk hier foto's van onze reis naar Dachau april 2018.

labelfotos

BibVanLanschot metTekstDachaulezing

In het licht van Bib van Lanschot Nederlands Dachau Comité Donderdag 12 April 2018

BNMO gebouw,

Stichting de Basis, Doorn

 

Heruitgave ‘De Bus uit Dachau’

Bus uit Dachau scan foto

 

Dertig jaar geleden verscheen bij Uitgeverij Balans ‘De Bus uit Dachau’, waarin Jos Schneider en Gijs van de Westelaken, destijds redacteuren van het opinieweekblad Haagse Post, de terugreis naar Nederland reconstrueerden van achttien Nederlandse gevangenen. Een van die gevangenen was de jonge W.L. ‘Boebie’ Brugsma, die later hoofdredacteur van HP zou worden – door hem waren ze op het idee voor het boek gekomen. De reis in een geconfisqueerde bus, dwars door het vernietigde Duitsland, diende als kapstok voor het portretteren van de levens van de reizigers, die een bijzondere dwarsdoorsnede bleken te vormen van Nederland in verzet.

 

Zolang..

3531mai1Dachau2017

Zo lang je kleinkinderen zich jouw verhaal herinneren,

is er hoop dat ze je verleden niet hoeven te herhalen.

 

 

 

 

 

Boek over Jaap van Mesdag

20171023 110149

 

Op 21 oktober vond in Lelystad de boekpresentatie plaats van ‘Doen’, over oud-Dachauer Jaap van Mesdag. Na de oorlog ontwikkelde Jaap zich tot een gepassioneerd sportvlieger en een markant figuur in de wereld van de historische luchtvaart. Hij overleed in oktober 2015 op 93-jarige leeftijd.

 

 

Geschiedenis ontdekken op locatie

IMG 5192kampamersfoortndc


Studiereis van het Max Mannheimer Studienzentrum in Nederland


Van 29 september tot 2 oktober 2017 zijn de medewerkers van het Max Mannheimer Studienzentrum (MMSZ) naar Nederland gekomen voor een studiereis over de Nederlandse herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog....

 

 

 

Jongeren uit Weesp bezoeken Dachau

CasparusCollegeWeespC2017

 

Op dinsdag 14 maart 2017 om 16.00 uur leggen 23 jongeren uit Weesp bloemen bij het Monument in het voormalig concentratiekamp Dachau. De groep bestaat uit leerlingen van de afdeling Zorg&Welzijn van het Casparus College uit Weesp.