archief

studenten maken film

studenten maken film

Studenten van de Hanzehogeschool in Groningen maken een film in Dachau. Het thema van de film is discriminatie. 

 " Discriminatie komt iedereen dagelijks tegen. Zowel op straat, op de werkvloer, via sociale media, maar ook in het nieuws. Toch staan we weinig stil bij de ernst ervan. Wij zijn vijf vierdejaarsstudenten Communicatie aan de Hanzehogeschool in Groningen en in het kader van onze specialisatie maken wij een documentaire over voormalig concentratiekamp Dachau. De minderheidsgroepen die in de Tweede Wereldoorlog in dit kamp zaten, bijvoorbeeld homoseksuelen, Jehova's getuigen, politieke tegenstanders van het Naziregime, Joden en Sinti en Roma werden toen al geconfronteerd met discriminatie, maar tegenwoordig nog steeds.groepjehanzehogeschool

Met onze documentaire willen we zowel jong als oud bewust maken van de verschrikkelijke gebeurtenissen in de Tweede Wereldoorlog en hoe deze nog steeds invloed hebben op onze maatschappij van nu. Want zijn we wel zo tolerant als we denken? Worden minderheidsgroepen wel geaccepteerd? En hoe gaan we hier mee om?

Van 18 tot en met 23 november reizen wij samen met drie jongeren af naar Dachau. Deze drie jongeren hebben zich in hun leven, op welke manier dan ook, wel eens gediscrimineerd gevoeld. Oud-gevangene Ernst Sillem is bereid om zijn verhaal te vertellen over zijn tijd in het kamp en wat hij daar heeft meegemaakt. Hij vertelt zijn verhaal aan de drie jongeren, die hier door middel van interviews op reflecteren. Op die manier gaan we samen op zoek naar de link tussen discriminatie uit het verleden en het nu"

Het CID steunt deze studenten, begeleidend en gedeeltelijk financieel. Ook het NDC draagt bij.