Zolang..

3531mai1Dachau2017

Zo lang je kleinkinderen zich jouw verhaal herinneren,

is er hoop dat ze je verleden niet hoeven te herhalen.

 

 

 

 

 

Boek over Jaap van Mesdag

20171023 110149

 

Op 21 oktober vond in Lelystad de boekpresentatie plaats van ‘Doen’, over oud-Dachauer Jaap van Mesdag. Na de oorlog ontwikkelde Jaap zich tot een gepassioneerd sportvlieger en een markant figuur in de wereld van de historische luchtvaart. Hij overleed in oktober 2015 op 93-jarige leeftijd.

 

 

Dachaureis 2018 Stichting Nederlands Dachau Comité

 

 

Het Nederlands Dachau Comité organiseert in april 2018 een reis naar Dachau.

De internationale herdenking van de bevrijding van het voormalig concentratiekamp Dachau is op 29 april, de dag dat het Amerikaanse leger het kamp in 1945, bevrijdde. De voorinschrijving voor de reis naar Dachau is geopend.

 

 

 

Geschiedenis ontdekken op locatie

IMG 5192kampamersfoortndc


Studiereis van het Max Mannheimer Studienzentrum in Nederland


Van 29 september tot 2 oktober 2017 zijn de medewerkers van het Max Mannheimer Studienzentrum (MMSZ) naar Nederland gekomen voor een studiereis over de Nederlandse herinneringscultuur van de Tweede Wereldoorlog....

 

 

 

Jongeren uit Weesp bezoeken Dachau

CasparusCollegeWeespC2017

 

Op dinsdag 14 maart 2017 om 16.00 uur leggen 23 jongeren uit Weesp bloemen bij het Monument in het voormalig concentratiekamp Dachau. De groep bestaat uit leerlingen van de afdeling Zorg&Welzijn van het Casparus College uit Weesp.

 

 

Dachaulezing 2017

IMG 2870 1024x683 
 
De tekst van de dachaulezing 2017,
foto's en meer over Ed Hoornik.
 
 
 
 
 
 

 


 

Ed HoornikInleiding bij de Dachaulezing 2017:

Do mention the war

"Zoek in uw plannen en akkoorden meer naar de ontwikkeling van geborgenheid en nabijheid, in plaats van het alleen voeren van de liberaal technocratische agenda van de nieuwe tijd. Zoek naar de nieuwe invulling van welzijn. Niet die van sociale gelijkheid en armoedebestrijding, maar die van inclusiviteit en grip op het eigen bestaan."

Wimar Jaeger, bestuurslid Nederlands Dachau Comité

 

Vrijwel zeker werkkamp teruggevonden bij Amsterdam.

feb 2017

Duizenden joden met een uitkering zijn in het begin van de Tweede Wereldoorlog gedwongen aan het werk gezet in het Amsterdamse Bos. Tot vandaag wist niemand meer waar deze werkkampen in het bos precies waren.

lees meer op  nos.nl

 

Lezing titus IMG 2650 494x768
In het spoor van Titus Brandsma

Slachtoffers of martelaren? Onder die noemer heeft Jos Sinnema op 12 oktober een lezing gehouden in Bolsward.

Sinnema schetste eerst een beeld van de onzekerheid waarin de familieleden van gevangenen verkeerden, en vertelde daarna over de omstandigheden waaronder Nederlandse geestelijken in Dachau verbleven